Naturligt skyddande barriär
På grekiska betyder Propolis ”före staden”. Det är en mix av kådiga, klibbiga och balsamiska ämnen som arbetsbin samlat in från knoppar av vissa träd.
Växtkådan används för att bygga upp framsidan av bikupans ingång, som en naturlig barriär för att skydda bikupan emot yttre attacker av rovdjur.
Vad är Propolis?
Bikupans naturliga skyddande barriär
Propolisens rika textur kommer från de många ämnen den innehåller. Detta inkluderar flavonoider, fenolsyror, aromatiska syror och många olika spårämnen som gör det till en unik produkt i naturen. Den har en vacker bärnstensfärg och en seg konsistens. Bin kan ändra sammansättningen av Propolis genom att tillsätta sekret och vax.
Det finns ett antal arbetsbin som specialiserar sig i detta svåra jobb. De samlar in harts/kåda från knoppar genom att använda sina tungor, käkar och bakben. Propolisen bildar stora droppar som bina tar med sig tillbaka till bikupan. Detta används sen till flera olika saker:
- Som ett bygg- och reparationsmaterial: för att limma, fylla i sprickor och upprätthålla en idealisk temperatur som säkerställer bikupans skick samt förhindrar att rovdjur tar sig in i kupan.
- Som ett antiseptiskt medel: för att säkerställa en hälsosam omgivning. Bina kan mumifiera döda inkräktare som de inte kan bära ut ur bikupan, detta för att undvika att bakterier sprids.
- Som tunna lager: för att jämna ut bikupans celler och väggar.
Lite historia
Uråldrigt ursprung
Egypterna, romarna och grekerna var de första som upptäckte en passion för propolisens växtkåda. Egypterna använde propolis till heliga riter så som mumifiering och balsamering. Varje romersk legionär tog en liten bit av propolis med sig för användning under sina militära fälttåg.
I Sydamerika: vi har aningar att den forntida Inkabefolkningen använde propolis.
I Afrika: Under kolonikriget (1880 och 1902) användes propolis för dess många fördelar.
I Ryssland: Sovjetiska kliniker använde propolis under andra världskriget.
Säkerställa att bikupan alltid är desinficerad
Framställning och rening av biodlare
Den idealiska tiden att skörda propolis är under vintern eftersom den lossnar enklare då. För att inte störa bisamhället skördar biodlare propolis från bikuporna såhär:
- Årlig skrapning av bikupans ramar.
- Användning av perforerade plastgaller där bina fyller i hålen. Biodlarna lägger sedan gallren i en frys som gör att kådan blir skör och lättare att ta bort.
- Kvantiteten som samlas in beror på miljö och bi-sort. Det ”kaukasiska” biet producerar de bästa skördarna.
Varje skörd ger mellan 100-300g per bikupa och år. Det är en bra indikation på hur sällsynt och ädel propolis är!
Propolis i nutid
Idag är vetenskapsmän väldigt intresserade av propolis. De har försökt kartlägga och avslöja dess hemligheter sedan 1970-talet. Dess egenskaper fortsätter att slå oss med häpnad. Många studier har gjorts, som gradvis avslöjar de många fördelarna med denna otroliga kåda.
Produktlinjen Propolis Intense innehåller propolis i olika former som speglar Propolias kunskap i att skapa olika extrakt för daglig användning.