Vad är pollen?
Pollen behöver inte alltid betyda röda ögon, rinnande näsa och allergier. Det pollenbin ger oss är helt annorlunda och en riktig källa till njutning.
Pollen är fröet från växternas reproduktionssystem. När bin samlas från blommor skördar de detta ämne med sina bakben. De blandar pollen med lite honung (eller nektar) och saliv för att skapa små bollar som de kan ta tillbaka till bikupan i sina korgar.
Väl tillbaka i bikupan lagras det i dedikerade celler för att göra bi-bröd, mer känt som ambrosia. Det används för att mata de äldre kullarna men även som specialmat för arbetarbin som tillverkar bidrottninggelé. Det är en viktig proteinkälla för bin.
Observera att ”bi-pollen” (entomofil) och anemofil-pollen (transporteras av vinden) skiljer sig från varandra. Den förstnämnda orsakar inte allergier. Vanliga allergier beror inte på intag (förtäring), utan på inandning av den. Entomofil allergi är mycket sällsynt och skiljer sig helt från den vi ofta förknippar med pollenallergier.
Pollen skördas för din konsumtion
Biodlare skördar bara en liten del av allt pollen för konsumtion, för att säkerställa att de inte skadar bikupan och bisamhället.
Ett galler är skapat vid huvudingången till bikuporna som är avsedda för pollenupptagning. Den låter bin komma in, men plockar bort det pollen de har samlat och släpper sedan dem i en speciell behållare. En sekundär ingång lämnas öppen för att möjliggöra produktion av ”bi-bröd” av arbetarna.
När den har skördats kan färsk pollen förvaras i två veckor utan problem. För längre lagringsperioder krävs dock något av följande:
- Frysning
- Delvis torkning
Generellt sett kan en eller två skedar tas varje dag som behandling. Det kan även blandas med honung, mjölk eller kaffe.
Propolia använder det som ett kosttillskott i sina produkter där det blandas med honung och propolis.